Antwerp, ‘must-see’ cultclub waar je zeker een keer geweest moet zijn

Den Bosuil, een stadion van uitersten waar twee werelden samenkomen. De grandeur en alle luxe van een modern stadion en tegelijkertijd een ouderwetse houten tribune waar het verleden voelbaar is. Een stadion van uitersten voor iedereen, op ‘slechts’ anderhalf uur rijden van Utrecht. Wij hebben de wedstrijd tussen Royal Antwerp en Westerlo bezocht (2-2) en hebben genoten van de mooie sfeer en het unieke stadion.

Tekst en foto’s: Willem Schuitemaker

Stamnummer één
Royal Antwerp FC is de trotse eigenaar van stamnummer één. Vanaf 1880 al bestaat deze historische club en heeft het nog altijd het eerst uitgegeven stamnummer. ‘The Great Old’ is daarmee de oudste geregistreerde betaald voetbal club van België en alleen daarom al een bezoek waard. De Antwerpers zijn hier echt trots op en in alles komt dit zichtbaar tot uiting. Van uitingen op het stadion, vlaggen overal rondom en de vele merchandise, Antwerp is “number-one” en dat willen ze weten ook.

Den Bosuil
‘De hel van Deurne-Noord’, zoals de Antwerpers zelf hun stadion graag noemen, biedt plaats aan slechts 16.000 toeschouwers. De hoofdingang van het stadion bevindt zich in een ultramodern en futuristisch gebouw, voorzien van alle gemakken en de allure van een eigentijds stadion.

Een schril contrast vormt de tribune aan de overzijde van de hoofdtribune. De half overdekte Tribune 2, een ouderwetse houten tribune van ruim 100 jaar oud, ligt er verlaten bij. Je mag er, vanwege veiligheidsredenen, niet meer op maar is zeker de moeite waard om even te bezichtigen. Voor de liefhebber van oude stadions een ‘must-see’, al is het alleen maar voor de historische elementen zoals de overkapping, de houten banken en de ouderwetse lichtmasten. Het contrast tussen historie en modern komt hier naadloos samen en het lijkt zelfs of dit bewust zo is opgezet. Het voelt alsof je op één plek in twee stadions tegelijk bent, een unieke ervaring.

Voor iedere fan
De fanshop van Antwerp in het hoofdgebouw is een absolute aanrader. De entrée met de rode loper, het ruime aanbod aan fan artikelen en de ruime opzet maakt dat je deze fanshop absoluut bezocht moet hebben voordat je naar de wedstrijd gaat. Voor iedere fan is er wat te vinden, van shirtjes en sjaaltjes tot een uitgebreid aanbod aan kerstartikelen. En loop je eruit zonder wat te kopen, dan krijg je altijd nog een herkansing bij de automaten met merchandise op meerdere plekken in het stadion.

Supporterscultuur
Een Antwerp supporter zal het getal dertien structureel ontwijken. Dertien is voor de Antwerp fans ‘twaalf plus’. Dat heeft alles te maken met de rivaliteit met stadgenoot Koninklijke Beerschot, houder van stamnummer dertien. De rivaliteit rondom de wedstrijd tegen Beerschot, die helaas al even niet meer in de competitie op het programma staat, is intens en laat de haat tussen beide supportersgroepen zien. Dit heeft in het verleden tot pittige confrontaties geleid.

Hoe anders is dat tegen de tegenstander van vanavond, Westerlo. De uitsupporters komen weliswaar met een verplichte buscombi en krijgen een afgeschermd vak in de hoek van Tribune 3, maar verder is er niets aan de hand. Geen opgefokte politie, geen vechtpartijen en überhaupt geen vijandigheid naar elkaar toe. Daar kan je met je kinderen gerust tussen staan. Het hooliganisme is in de laatste jaren sowieso flink afgenomen en beperkt tot fanatiek supporteren.

Sfeer in het stadion
Eenmaal binnen de muren van het stadion ontstaat een mooie sfeer op de tribune. Het wordt vanavond geen ‘hel van Deurne-Noord’ maar Tribune vier, waar de harde kern van Antwerp staat, zorgt voor een mooie sfeeractie voorafgaand aan de wedstrijd. De korte zijde achter het doel kleurt rood-wit in de kleuren van de thuisploeg, hartstochtelijk wordt de ploeg toegezongen en er wordt wat vuurwerk afgestoken.

De sfeer is sowieso prima binnen het stadion. Wat opvalt is dat de supporters ‘meebewegen’ met de wedstrijd. Niet negentig minuten lang zingen om het zingen en repeterend getrommel, maar publiek dat reageert op wat op het veld gebeurt. Dat betekent dat het soms (ademloos) stil is, maar als het spannend wordt zoals in de slotfase, dan neemt het publiek die sfeer ook over. Op Tribune drie zit iedereen tot het moment dat de thuisploeg in de buurt van het doel komt en gaat dan staan. Juist dat zorgt voor een echte voetbalbeleving en een mooie sfeer in het stadion.

Van vriendengroep tot familie uitje
Een bezoek aan Antwerp is zeker een aanrader. Van vriendengroep tot familie uitje en alles wat daar tussenin zit. Gemoedelijk loopt alles door elkaar en wat opvalt is het grote aantal gezinnen op de tribune, genietend van een frietje en de wedstrijd. Dat maakt een avondje Antwerp de ideale trip om met je zoon of dochter naartoe te gaan.

Anderzijds is een bezoek aan Den Bosuil ook ideaal voor een vriendentrip. Starten met een potje voetbal en een biertje en vervolgens de avond eindigen in het centrum van de stad met alle kroegen rondom de Grote Markt.

Horeca in en rond het stadion
Rondom het stadion bevinden zich een aantal mooie kroegen waar de Antwerp fans vooraf samenkomen. Ruim voor de wedstrijd kan je er nog wel makkelijk naar binnen, wat korter voor de wedstrijd is het echt druk en staan de mensen buiten met een pintje. Aanraders zijn “The Great Old” en “The Royal” aan beide zijdes van het stadion. Wij kiezen er echter voor om supporterscafé CJ’s te bezoeken. Op tien minuten lopen van het stadion vind je deze volledig rood-witte kroeg, een vaste verzamelplek voor een deel van de Antwerpse aanhang. De sfeer is prima, de uitbaters uiterst vriendelijk en, niet onbelangrijk, een ruim aanbod aan bieren op de tap en fles. Een mooie start van de wedstrijddag, pintje drinken en met de locals praten over voetbal.

Voor het eten gaan wij richting het stadion, daar buiten is ook niet veel te krijgen. Bij het stadion staan diverse foodtrucks en kan je een prima broodje hamburger scoren of een patatje met een frikandel. Verder is het aanbod aan eten beperkt in en rondom het stadion, maar past dat ook wel weer bij de beleving. Stadionvoer zoals het bedoeld is, zonder poespas. Achter de tribunes vind je verder voldoende verkooppunten met bier en frisdrank en is het al vroeg gezellig op het plein met groepjes fans die met elkaar een hapje eten en nog wat drinken.

Café Feyenoord

Een trainer met een PSV hart, een voormalig directeur van Ajax en de voormalig spits van AZ. Dan hebben we bijna de hele Nederlandse top te pakken, alleen Feyenoord ontbreekt nog. Voor de ‘Rotterdamse connectie’ moeten we de stad in. In de Van Stralenstraat vind je een uniek stukje rood-wit. Parkeer je auto in de garage van het Sint-Jansplein en in een paar minuten loop je naar Café Feyenoord. Op het oog een standaard bruine Belgische kroeg, maar volledig aangekleed in de kleuren van de Rotterdammers.

Het verhaal erachter is  dat ruim veertig jaar geleden een Rotterdammer is neergestreken in Antwerpen en deze kroeg is begonnen. Inmiddels staat de derde generatie uitbaters in de zaak, maar blijft het een Feyenoord kroeg. Voor de Rotterdamse aanhang, en andere liefhebbers, een ‘must-see’ om even een pintje te pakken. Doe dat wel overdag. De buurt nodigt niet uit om in de avond te vertoeven, overdag gaat dat prima.


De wedstrijd
Dan naar de wedstrijd. Beide ploegen spelen voor de winst en ook Westerlo laat zien dat ze prima voetballers hebben. Bij vlagen golft het spel over en weer, is het spectaculair en willen beide teams aanvallend voetbal spelen.

Aan de basis van het voetbal bij Antwerpen staat duidelijk de Hollandse school, 4-3-3 met verzorgd aanvallend voetbal. Het ‘Hollands’ gehalte van Antwerpen is sowieso hoog. Niet alleen technisch directeur Marc Overmars, trainer Mark van Bommel en een Nederlandse staf. Maar ook meerdere spelers waarvan Ekkelenkamp en Janssen deze wedstrijd meedoen.

En daarnaast voormalig Belgisch topverdediger, en oud Ajacied, Toby Alderweireld in zijn nadagen. Maar topfit en uiteindelijk ook doelpuntenmaker (2-2).


Na een voorsprong van Antwerp, keert Westerlo de wedstrijd en lijkt met een 1-2 overwinning naar huis te gaan. Antwerp weet echter met opportunistisch voetbal in de slotfase veel kansen te creëren en maakt uiteindelijk de verdiende gelijkmaker. Het gebeurt allemaal op de speelhelft voor ons en vanaf onze zitplaatsen hebben we een uitstekend zicht op het veld. Van dichtbij maken we de late gelijkmaker van Antwerp mee en daarmee ook de ontlading op de tribune. Dit zijn de mooiste en maakt de voetbalavond in Antwerp helemaal af.

Hoe kom ik er
Vanaf Utrecht ben je in krap anderhalf uur met de auto in Antwerpen. Maar ook met het openbaar vervoer kan je uitstekend naar Antwerpen toe. In twee uurtjes vanaf Utrecht sta je middenin de stad en vanaf daar is het met tram 5 slechts 20 minuten naar het stadion en stap je uit bij halte Deurne Antwerp Stadion. Op wedstrijddagen kan je gratis gebruik maken van deze tram (De Lijn) op vertoon van je wedstrijdkaart.

Parkeren rondom het stadion is een grotere uitdaging. Het stadion beschikt over beperkte (gereserveerde) parkeerplekken en de stadion P&R staat al snel vol met dagtoeristen die de binnenstad van Antwerpen willen bewonderen. Wil je toch goedkoop parkeren dan kan je het beste parkeren op P&R Merksem (€ 1 per dag) en ben je in 40 minuten met De Lijn bij het stadion.

Wij kiezen ervoor om de auto iets verder weg te zetten in de woonwijk naast het stadion. Tegen een gereduceerd parkeertarief kan je daar parkeren. Je auto staat in een veilige en nette woonwijk en met twintig minuten lopen ben je bij het stadion, en kom je ook nog langs café CJ’s. Het voordeel is dat je wat makkelijker weg komt na de wedstrijd als je wat verder weg staat.


Gewoon doen
Dit alles maakt Royal Antwerp FC en Den Bosuil een unieke voetbalbeleving en dat uitstekend bereikbaar en net over de grens. Wil jij dat ook eens ervaren, neem een kijkje op onze website www.jrm-reizen.nl of stuur een email en wij stellen een mooie op maat gemaakte reis voor jullie samen. In het geval van Antwerp, gewoon doen!

In deze rubriek neemt Willem Schuitemaker je iedere keer weer mee naar een ander stadion. Waar moet je zijn, hoe beleef je maximaal de sfeer in het stadion en wat zijn alle praktische dingen die je moet weten voor een ultieme voetbalbeleving. Vandaag gaan we naar het Maurice Dufrasnestadion van Standard Liège (Standaard Luik) voor de thuiswedstrijd tegen Sint-Truiden.

Zuid Europa Luik, door velen de meest noordelijke stad van Zuid Europa genoemd. Niet alleen vanwege de vele Italiaanse restaurants in het centrum, maar vooral ook om het temperament in het stadion. In de volksmond heet Luik ook wel ‘De Vurige Stede’ en op wedstrijddagen kan het er in Sclessin vurig aan toegaan.

Luik is niet voor mietjes, prima te doen om daar met je stoere zoon of dochter naartoe te gaan maar niet voor een laagdrempelig gezinsuitje. In dit artikel ga ik je vijf redenen geven waarom je als liefhebber juist wel naar Standard Luik toe zou moeten gaan.

1. Sclessin
Het Stade Maurice Dufrasne, in de volksmond Sclessin genoemd, is indrukwekkend en intimiderend tegelijk. De rode buitenkant laat al direct het vurige karakter zien. De steile opbouw van de tribunes, waar ruim 27.000 toeschouwers op kunnen, doet de rest.

Sclessin is opgebouwd uit vier tribunes, waarvan tribune 2 geheel los staat van de rest van de tribunes. Aan beide kanten van tribune 2 zien we open hoeken en dat maakt het stadion extra bijzonder. Bij een avondwedstrijd heb je door de open stadionhoeken een fantastisch uitzicht over de stad, de industrie en mijnbouw. De lichtjes van de mijnen geven een uniek surrealistisch beeld.

De overige tribunes, met drie ringen, zijn steil opgetrokken. Met name achter de doelen zitten (of beter gezegd staan) supporters dicht op het veld. Dit maakt het stadion en de sfeer intimiderend.

Door de verschillende (asymmetrische) opbouw van de tribunes is dit stadion anders dan vele andere stadions. Sclessin bestaat weliswaar al 115 jaar, maar is een modern stadion met prima faciliteiten en vanuit alle hoeken goede zichtplekken op zowel het veld als de andere tribunes. Alleen al voor het stadion en de steile tribunes is Standaard Luik een club die je gezien moet hebben.

2. Sfeer in het stadion
Eenmaal binnen laat je je onderdompelen in de sfeer van het stadion. Intens, uniek en vooral temperamentvol. Wij snappen wel waar de benaming Zuid-Europees vandaan komt. Op de beide korte zijdes verzamelen zich twee supportersgroepen die 90 minuten lang zingen, springen en herrie maken en de tegenstander provoceren.

Wat opvalt is dat een uur lang beide harde kernen hun eigen liedjes hebben en nauwelijks oog voor elkaar. Vanaf dat moment weten ze elkaar te vinden en is het één kolkende massa die achter de thuisploeg gaat staan. Het goed gevulde en aanwezige uitvak wordt volledig overstemd. Dit zorgt voor een mooie sfeer in het stadion.

Je zou verwachten dat de sfeer overslaat op de spelers, helaas blijkt dat minder waar. De wedstrijd verloopt rustig, weinig intensiteit en het venijn zit geheel in de staart. Eerst komen de bezoekers van Sint-Truiden, niet geheel onverdiend, op voorsprong. In de blessuretijd is het een wat makkelijk gegeven strafschop die wordt benut en het stadion alsnog in extase brengt. De eindstand 1-1.

3. Rauw randje
Standaard Luik is niet voor mietjes. We zien om ons heen echt wel genoeg vaders met kinderen. Ook ik ben met mijn (stoere) dochter van zeventien. We zijn voorbereid en dragen een rode sjaal, daarmee gaan we moeiteloos op in de menigte. Geen seconde voelen we ons onveilig, wel proeven we het rauwe randje van stad en club. Luik is anders dan Royal Antwerp FC (zie https://www.jrm-reizen.nl/pitch-experience/) waar je als gezinsuitje naar de wedstrijd kan. Je voelt aan alles dat het er in De Vurige Stede pittig aan toe kan gaan. Voor ons juist de reden om Standaard Luik te bezoeken.

Dat gevoel begint al bij de wandeling naar het stadion. We parkeren de auto ruim 1,5 kilometer van het stadion in een woonblok. Vanaf daar is het één doorgaande weg naar het stadion. Een wandeling dwars door het industrieterrein. Grauw, donker en intimiderend, maar door alle Standard supporters om ons heen prima te doen.

Wij hebben het onderweg met elkaar over hoe een ‘corteo’ (een gegroepeerde supporterswandeling achter een groot spandoek) eruit zal zien op deze weg. Dat moet waanzinnig zijn, zeker bij een avondwedstrijd. Vandaag is dat helaas niet het geval maar desondanks genieten wij van deze bijzondere wandeling naar het stadion en hoort dit bij de totale beleving van een wedstrijddag.

In het stadion gaat de rauwe sfeer nog een stapje verder. Met harde rockmuziek en felle lichten worden de fans op scherp gezet, de fanatieke aanhang op de steile tribunes doet de rest.

4. Kroegen
Tijdens de wandeling onderweg naar het stadion tellen we maar liefst zes supporterskroegen. Het is vroeg voor de wedstrijd gezellig druk en grote groepen supporters staan buiten en drinken met elkaar een pintje. Je voelt gelijk aan dat hier geen bioscoop publiek komt. Hier komen voetbalfans die leven voor hun Standard en daarvoor tot het uiterste zullen gaan. Ook als het even tegenzit.

De kroegen staan vol en binnen staat de muziek hard waarmee de fans nog eens extra opgezweept worden. De verschillende supportersgroepen hebben hun eigen kroeg waar ze samen komen voor en na de wedstrijd. een bezoek aan één van deze kroegen, waarvan wij “The Cup Café” tegenover het stadion aanraden, mag dan ook niet ontbreken voor de totale wedstrijdbeleving.

5. De stad Luik
Ben je op tijd? Bezoek dan ook zeker de historische binnenstad van Luik en ga de uitdaging aan om de Luikse trappen op te wandelen. De steile trap (Montagne de Bueren), op loopafstand van het stadscentrum, heeft een stijgingspercentage van bijna 30%! Bovenaan heb je een schitterend uitzicht over de stad. Ga de fysieke uitdaging aan en de beloning is meer dan de moeite waard.

Praktische tips

 • Luik ligt op circa 2,5 uur rijden vanaf Utrecht. Zowel via Antwerpen als via Maastricht is de stad en het stadion goed bereikbaar
 • Luik kent nauwelijks openbaar vervoer richting het stadion, het meest handige is om met de eigen auto te gaan
 • Parkeren rondom het stadion is mogelijk, reserveer wel op tijd een parkeerplek. Heb je die niet? Parkeer dan op de doorgaande weg naar het stadion of de woonblokken daaromheen gratis. Je wandelt vanaf daar in twintig minuten naar het Sclessin
 • Naast het ruime aanbod aan bier is er rondom het stadion voldoende eetgelegenheden met diverse foodtrucks. Van regulier stadionvoer als friet en hamburgers tot Italiaanse pasta’s, voor ieder wat wils

Zoek jij een mooie maar ook stoere voetbaltrip in een unieke en tikkie rauwe sfeer, dan moet je zeker naar Standaard Luik. Kies vooral voor een avondwedstrijd om de unieke sfeer en de intimiderende steile tribunes maximaal te beleven. Wil jij dit ook? Neem contact met ons op en wij stellen een mooi aanbod voor jou samen.

In deze rubriek neemt Willem Schuitemaker je iedere keer weer mee naar een ander stadion. Waar moet je zijn, hoe beleef je maximaal de sfeer in het stadion en wat zijn alle praktische dingen die je moet weten voor een ultieme voetbalbeleving. Vandaag gaan we naar het RheinEnergie Stadion van FC Köln voor de thuiswedstrijd tegen Bundesliga verrassing FC Heidenheim (1-1). 

Die Geissböcke
‘Die Geissböcke’, zoals FC Köln liefkozend wordt genoemd is misschien niet de meest succesvolle club van Duitsland. De club pendelt met enige regelmaat tussen Bundesliga en tweede Bundesliga en ook nu staan de Duitsers er niet al te best voor. Slechts sporadisch behaalt de club een succesje, maar als dat gebeurt dan mag de wereld dat weten ook.  

In het seizoen 2017-2018 speelt FC Köln, tot ieders verbazing, Europees en loot het ook nog eens Arsenal. Maar liefst 20.000 supporters van ‘Die Geissböcke’ nemen voor één

dag Londen over en zorgen voor een waanzinnige sfeer. Een goede reden om eens uit te gaan zoeken waarom deze club zo bijzonder is en te ervaren hoe de sfeer is in het RheinEnergie Stadion.

FC Köln is een cultclub die iedere voetballiefhebber minimaal één, maar bij voorkeur veel vaker, bezocht moet hebben. In dit artikel ga ik je een aantal redenen geven waarom je als liefhebber zeker naar Keulen moet afreizen, een club die je hart gaat veroveren.

1. Het RheinEnergie Stadion
Het RheinEnergie Stadion is echt een ‘eye-catcher’. Industrieel, modern opgezet en een stadion met karakter. De tribunes zitten kort op het veld en zijn redelijk steil opgetrokken, waardoor je overal goede zichtplekken hebt. Ondanks dat het stadion niet heel groot oogt en compact is opgezet, kunnen maar liefst 50.000 toeschouwers in het stadion.

In iedere hoek van het stadion is een grote lichtpilaar opgesteld die mooi oplicht in de clubkleuren (rood en wit) van de club. Ook aan de buitenzijde is het stadion fenomenaal verlicht in de rood-witte clubkleuren van ‘Die Geissböcke’.

2. Mer stonn zo dir, FC Kölle
Wat er ook gebeurt, zorg dat je uiterlijk vijf minuten voor het begin van de wedstrijd binnen bent. En laat je vanaf dat moment betoveren door de magie van het RheinEnergie Stadion. Heel even twijfel je, ben ik nu in Keulen of sta ik ergens in Schotland in het stadion? De aanleiding, de hymne van FC Köln.

‘Mer stonn zo dir, FC Kölle’. Een oud Keltisch lied dat is omarmd door de Duitse club en de melodie vormt voor een fenomenaal clublied. Alleen al daarvoor moet je naar deze cultclub. Een lied waarin gepassioneerd iedere twee weken weer opnieuw de liefde wordt beleden vanuit de vele Duitse harten. Iedereen staat, zingt hartstochtelijk mee en de akoestiek van het stadion doet de rest.

In alles voel je de passie van de Keulse liefhebbers, maar in de manier waarop deze hymne wordt meegezongen wordt alles overtroffen. De vele duizenden sjaals gaan de lucht in. Eerst nog braaf van links naar rechts maar als de muziek steeds opzwepender wordt dan beginnen alle supporters met hun sjaals te draaien. Een waanzinnige ambiance.

3. Sfeer in het stadion
Eenmaal binnen, laat je dan vooral meeslepen in de sfeer van het stadion. Uniek, hartstochtelijk en 90 minuten lang hoorbaar. Vanaf mijn plek in het stadion op de korte zijde heb ik een mooi zicht op de ‘Südkurve’, de harde kern van FC Köln.

De sfeer is uitstekend en de hele wedstrijd wordt gezongen en getrommeld. Zodra de thuisclub scoort dan wordt het ‘Kölle Alaaf’ gespeeld en zingt het stadion hartstochtelijk mee. Gevolgd door het voor Duitse clubs karakteristieke omroepen van de doelpuntenmaker. De speaker begint met ‘Davie’, gepassioneerd beantwoord door het publiek met ‘Selke’ (doelpuntenmaker Davie Selke). Een ritueel dat nog twee keer wordt herhaald. Dit ritueel hoort bij het Duitse voetbal en ontbreekt dan ook niet in Keulen.

4. Guten spiel
Voor de wedstrijd is het een bont gezelschap op het stadionplein en het ‘Playa de Cologne’. De thuissupporters in het rood-wit en de bezoekers van Heidenheim in het rood-blauw mengen zich moeiteloos bij de horecatenten. Gezamenlijk drinken ze bier, eten een broodje bratwürst en kletsen nog even met elkaar. De sfeer is uiterst gemoedelijk en jong en oud loopt rustig door elkaar in de kleuren van hun favoriete club.

Ze wensen elkaar ‘guten spiel’ (een fijne wedstrijd) en daarna gaan beide supportersgroepen hun eigen kant op. De bezoekers in het knusse uitvak in de hoek van het stadion. Met veel vlaggen, trommels en gezang zorgen ook zij voor hun aandeel in de mooie voetbalsfeer.

5. Playa de Cologne
Dit keer geen uitstapje naar de stad Keulen voor een horecatip. In en rondom het stadion is er meer dan voldoende eet- en drinkgelegenheden. De vele verschillende foodtrucks, grillbars en tappunten zorgen dat je niets te kort komt. Voor de 3B’s kan je uitstekend terecht in Keulen, al is dit niet anders dan bij een ander gemiddeld Duits stadion. Bier, Bratwürst en ‘Begeisterung’ (enthousiasme), die mogen niet ontbreken bij een bezoek aan een Duits voetbalstadion.

Direct naast het stadion vind je ‘Playa de Cologne’, een evenemententerrein met voldoende horeca waar de Keulse aanhang al ruim voor de wedstrijd samenkomt. Midden op het terrein staat een ouderwetse houten voetbalkantine met een ruime ‘Biergarten’ buiten. Het is gezellig druk, de sfeer is gemoedelijk en hier kan je genieten van een heerlijke curryworst, patatje en een flinke beker bier. Zorg dat je een mooi plekje aan de vele tafels vindt en geniet van de vrolijke sfeer.

6. Die Geissbock
Een Keulen supporter herken je al van verre. Overal prijkt trots het logo van de club met daarop een geitenbok. Het symbool van de club dat overal weer terug komt. In het clublogo, op sjaals en shirts en daarnaast verkoopt de club ook allerlei merchandise met de geitenbok.

Overigens is dit niet zomaar een geitenbok, maar ‘Die Geissbock’ van FC Köln heeft een officiële status. Hennes IX, mascotte van de club, maakt iedere thuiswedstrijd zijn opwachting met een ereronde langs de tribunes. Speciaal voor de wedstrijd komt hij over vanuit de dierentuin in Keulen. Alleen al de manier waarop de Duitse ‘traditionsverein’ omgaat met haar mascotte is de moeite waard om een wedstrijd in het RheinEnergie Stadion te bezoeken.

Praktische tips

 • Keulen ligt op circa 1 uur rijden vanaf Venlo en op 2,5 uur rijden vanaf Utrecht. Zowel via Venlo als via Roermond is de stad en het stadion uitstekend bereikbaar. Ook met de trein vanuit Nederland.
 • Keulen kent een uitstekend openbaar vervoer, in het bezit van een geldig wedstrijdticket kan je gratis met de tram vanuit het centrum naar het stadion.
 • Parkeren rondom het stadion is goed mogelijk, in de omgeving van het stadion zijn meerdere parkeergarages en -terreinen. Ik heb ervoor gekozen om in een woonwijk mijn auto gratis te parkeren (locatie: Holunderweg). Vanaf daar wandel je in twintig minuten naar het stadion en sluit je onderweg aan in de menigte.
 • Neem vooral een BVO-tje (biertje voor onderweg) tijdens de wandeling en pas je moeiteloos aan de locals aan.
 • Zorg dat je op tijd in de rij staat voor de stadionpoorten. Iedere bezoeker wordt gefouilleerd en als het tegenzit kost het je ruim een half uur om binnen te komen. En het ‘Mer stonn zo dir, FC Kölle’ dat mag je echt niet missen!

In deze rubriek neemt Willem Schuitemaker je iedere keer weer mee naar een ander stadion. Waar moet je zijn, hoe beleef je maximaal de sfeer in het stadion en wat zijn alle praktische dingen die je moet weten voor een ultieme voetbalbeleving. Vandaag gaan we naar het Borussia Park van Borussia Mönchengladbach voor de thuiswedstrijd tegen VFL Bochum. Beide teams maken er een spectaculaire slotfase van waarin de thuisploeg uiteindelijk wint met 5-2.


Die Föhlen
‘Die Föhlen’, zoals Borussia Mönchengladbach (BMG) wordt genoemd, is een populaire voetbalbestemming onder Nederlanders. Natuurlijk heeft dat alles te maken met het feit dat je vanaf Venlo binnen twintig minuten bij het stadion bent. Maar zeker ook omdat BMG alles heeft voor een ideale voetbalmiddag. De ligging langs de snelweg, prima (voetbal horeca)faciliteiten en een mooi en modern stadion met een heerlijke voetbalsfeer.

Net als veel andere Duitse voetbalclubs, zie ook de pitch experience van FC Köln op onze website, bewaakt ook BMG zorgvuldig haar cultureel erfgoed. Soms subtiel, maar vaak ook niet, wordt overal de bijnaam ‘die Föhlen’ gebruikt. Op het veld loopt voor de wedstrijd de mascotte in een veulenpak en in de fanstore kan je genoeg ‘Föhlen’ merchandise vinden.

Trots zijn de Duitsers ook op hun verleden. BMG is, na het Champions League in 2016-‘17 avontuur met mooie wedstrijden tegen onder ander FC Barcelona, al een aantal jaar afgezakt tot de middenmoot. In de jaren ’70 van de vorige eeuw was BMG echter een Europese en nationale grootmacht en wonnen ‘die Föhlen’ de ene na de andere trofee. En daar zijn ze in Mönchengladbach meer dan trots op. Net als op hun internationals die voor de Duitse ‘Mannschaft’ in actie kwamen.


Ik ga je meenemen in een ‘reis’ van verleden naar heden waarin oud en nieuw samenkomen van deze mooie club. Een club die iedere voetballiefhebber minimaal een keer bezocht moet hebben.

 1. Het Bökelberg stadion
  Deze pitch experience begin ik niet in het Borussia Park maar in een moderne woonwijk op ruim 5 kilometer van het stadion. Parkeer je auto in de Böckelstrasse en loop in drie minuten naar een bijzonder park, middenin een woonwijk. Bij de entree van het park verraadt de grote clubvlag al direct dat je op historische voetbalgrond bent.

We staan namelijk middenin het voormalig Bökelbergstadion, het oude stadion waar de club haar grootste successen behaalde. Ja het is nu een woonwijk, maar de ruime groenstrook en de contouren van de (nu vergroende) tribunes laat zien dat hier ooit een stadion heeft gestaan.

Neem de tijd om een balletje te trappen op het voormalige stadionveld en voel je voor even één van de bekende ‘Föhlen’ als Lothar Matthäus, Jupp Heynckes of Berti Vogts. Loop een rondje door het park en beklim de trappen naar de top van ‘de tribune’ voor een schitterend overzicht over het oude stadion. Aan de rand van de woonwijk vind je nog een mooi monument dat doet herinneren aan de gloriejaren van het oude stadion.

 1. Stadion museum

Vanuit de Bökelberg kan je ervoor kiezen nog even door te rijden naar het centrum van Mönchengladbach. Daar kan je bijvoorbeeld naar Brauhaus Manamana, een echte supporterskroeg van ‘die Föhlen’. Ik heb ervoor gekozen om direct naar het stadion te gaan om nog even in de sfeer van de Bökelberg te blijven.

Naast het stadion (in het H4 Hotel) vind je namelijk ‘Fohlenwelt’, het compacte en interactieve museum waarin je de historie van deze mooie club van dichtbij kan beleven. Het absolute hoogtepunt is het deel van de tentoonstelling waar alle bekers en kampioenschalen tentoongesteld worden.

Voor € 12 kan je in een half uurtje dit museum zien en is dit prima te combineren met een bezoek aan het stadion. Sta oog in oog met bekende spelers, unieke wedstrijdbeelden en historische hoogtepunten van de club. Wil je langer blijven in het museum, combineer dit dan met een mooie film over de historie van de club. En zie in unieke zwart-wit beelden hoe ‘Die Föhlen’ de successen aan elkaar rijgen op de Bökelberg en bij ‘Die Mannschaft’.

 1. Stadion shop
  De tour door het museum eindigt, hoe kan het ook anders vanuit commercieel oogpunt, in de ‘Fohlenshop’. In deze ruim opgezette fanshop kan je echt alles vinden wat je maar kan verzinnen. Uiteraard vind je hier wedstrijdkleding, maar koop je ook diverse gadgets en zelfs wijn en bier met clublogo.

Op wedstrijddagen is het wel flink druk in de stadion shop. Wil je een bedrukt wedstrijdshirt, zorg dan dat je ruim voor de wedstrijd een shirt koopt in de fanshop want je staat wel even in de rij.

 1. Bitburger Biergarten
  Ben je op tijd en heb je het museum en de fanshop wel gezien? Neem dan ook even de tijd om een bezoek te brengen aan de Bitburger Biergarten voor de Nordkurve van het stadion. Op het ruime stadionplein staan diverse bier- en foodtrucks waar je natuurlijk halve liters bier kan krijgen.

Maar ook het traditionele Duitse stadionvoer, de curryworst. Uiteraard heb ik die even voor jullie getest, in combinatie met een bakje friet en een halve liter Bitburger premium pils. Een prima combinatie voor een Duitse voetbalmiddag.

Zoek een mooi plekje bij één van de tafels op het plein en geniet van de sfeer, voetbal op grote schermen en publiek van beide teams dat door elkaar loopt. En sta vooral niet verbaasd van het vele Nederlands dat je om je heen hoort.

 

 1. Sfeer in het stadion

Het Borussiapark, waar vandaag ruim 53.000 mensen de wedstrijd bezoeken, is modern maar wel goed vormgegeven. Op de Nord Kurve, de korte zijde waar je direct tegenaan loopt, is de harde kern van ‘Die Föhlen’ vanaf minuut één luidruchtig aanwezig. Met vlaggen, sjaals en opgezweept door een ‘vorsänger’, zorgt deze steil opgetrokken staantribune voor een mooie sfeer.

Aan de overzijde in het stadion is een opvallend grote blauwe groep supporters aanwezig. Veel meer dan alleen het uitvak, zitten overal Bochum supporters. Dat gaat prima en ook zij zorgen voor een mooie sfeer. Een spannende wedstrijd, veel doelpunten (zeven) en een felle strijd op het veld doen de rest. Alle ingrediënten voor een uitstekende voetbalmiddag.

Vanaf mijn plek ter hoogte van de middenlijn heb ik een uitstekend zicht op het veld en op de beide supportersgroepen.

Dit maakt BMG een ideale voetbaltrip met vrienden of met je kinderen.

 

Praktische tips

 • Ruim binnen de 2 uur rijden ben je vanaf Utrecht in Mönchengladbach. Via Venlo is zowel de stad Mönchengladbach als het stadion uitstekend en binnen 20 minuten bereikbaar.
 • Vanuit Venlo ben je in een half uur met de trein in de binnenstad en kan je vanaf daar bussen nemen naar het stadion. In het bezit van een geldig wedstrijdticket kan je gratis met de bus vanuit het centrum naar het stadion.
 • Rondom het Borussia-park liggen in totaal 7 parkeerterreinen. Voor een bedrag van € 7 (contant te betalen) parkeer je al je auto op P7. Houdt er wel rekening mee dat je nog wel twintig minuten naar het stadion moet wandelen, maar sluit je onderweg gewoon aan in de menigte.
 • Het voordeel van parkeren op P7 is dat je, eenmaal in je auto, meestal binnen 30 tot 45 minuten na de wedstrijd weer op de snelweg zit. Vanaf de andere parkeerterreinen kan die tijd flink oplopen, goed om rekening mee te houden.
 • Neem vooral een BVO-tje (biertje voor onderweg) tijdens de wandeling en pas je moeiteloos aan de locals aan.