Formuli 1

Over ons

Wij zijn vader en zoon, Rob en Justin, respectievelijk 58 en 30 jaar oud.

We delen een aantal passies. Dat is ten eerste het live meemaken van Engelse voetbalwedstrijden. Rob komt al vanaf begin jaren 90 in Engelse stadions, Justin was 7 toen hij voor het eerst meeging naar een voetbalwedstrijd in Londen. Na grote clubs als Tottenham Hotspur,  Liverpool,  Manchester United en Arsenal meermalen te hebben bezocht, zijn we langzaamaan op zoek gegaan naar de sfeer en beleving in de lagere divisies. En dat bleek verslavend. Ook het afgelopen seizoen hebben we een aantal wedstrijden op het lagere niveau mogen bezoeken; en telkens was het een avontuur. Je komt niet alleen in prachtige oude krakkemikkige stadions met die heerlijk penetrante geur van overbakken hamburgers, de trip naar het stadion is vaak al inspirerend. Je waant jezelf soms op de set van een Engelse plattelandsdetective als Midsomer Murders. Intussen hebben we meer dan 40 ploegen bezocht op de vijf hoogste voetbalniveaus in Engeland, en elk nieuw stadion smaakt weer naar meer. Het is een belevenis, elke keer weer!

Als tweede passie hebben we beiden Major League Baseball. We zijn inmiddels bij bijna alle clubs op bezoek geweest in Amerika en Canada. Onderdeel te mogen zijn van America’s favorite passtime is een heerlijke ervaring. Of we nu in Yankee Stadium zitten, of een game van de  Atlanta Braves of de Phillies bezoeken: het is genieten geblazen. We volgen de strijd voor een plek in de World Series, en kijken met regelmaat ’s nachts naar een wedstrijd op het hoogste niveau. En dan gaan we met elkaar appen. Zouden meer mensen dat trouwens doen, Major League Baseball (met een voorliefde voor New York Yankees) kijken en met elkaar appen om 03.30u?? Om maar onze liefde voor de sport aan te geven.

Een derde passie is reizen. Stedentrips, rondreizen door de States. We hebben beiden al veel gezien, veel bezocht, en veel genoten Want onze wereld heeft toch wel veel mooie plekken: bruisend, inspirerend, rustgevend…. En gelukkig is er nog zo veel te zien.

Ons doel met ons bedrijfje was ooit de klant een onvergetelijke tijd te bezorgen op het veld van bijna vergeten voetbalgrootheden als Bradford City, Plymouth Argyle, Portsmouth of Wycombe Wanderers.  Want Old School Engels voetbal, dat is toch nog steeds dat fantastische kick and rush! Ook honkbalarrangementen naar de Major League werden aangeboden. En die gaan we ook weer aanbieden.

Langzamerhand zijn we, mede op verzoek van die klant, wel gaan uitbreiden. U kunt nog steeds naar de kelders van het Engelse voetbal. U kunt weer naar honkbal op het hoogste niveau. Maar we bieden nu ook wedstrijdarrangementen voor de Premier League en andere Europese topcompetities aan. Ook de Formule 1 fans kunnen bij ons inmiddels terecht. Net als die mensen die heerlijk een paar dagen even weg willen. Een stad bezoeken, lekker genieten. En we zullen blijven uitbreiden: nieuwe sporten, nieuwe mogelijkheden. Want er is zoveel meer…..en er is zoveel mogelijk!!

JRM Reizen tenslotte is onze vierde gezamenlijke passie. Met maar één reden: omdat het zo leuk is!

Rob van der Mee
Justin van der Mee

 Het moet ergens in de zomer zijn geweest dat een goede maat van mij zei, René jij gaat toch regelmatig naar Liverpool. Ik wil wel een keer mee. Nou dat regelmatig is zeker zo geweest in een bepaalde periode van mijn leven, maar dat was zeker 10 jaar geleden. Mijn maat is geen lid van ALSIN, dus kaartjes via ALSIN was geen optie. Als bestuurslid weet ik hoe moeilijk het is om aan kaartjes te komen en dan is nog maar de vraag voor welke wedstrijden. Wij kozen voor Southampton en die kaarten waren via ALSIN sowieso niet te krijgen.

In het vorige magazine stelde JRM Reizen zich al voor. De keuze was dan ook snel gemaakt. Even schakelen met mijn maat Koos, kijken welke wedstrijden en welke periode en de keuze viel op de laatste wedstrijd voor het zandbakfestijn inmiddels ook wel bekend als WK-voetbal 2022. Zo gezegd zo gedaan. Offerte aangevraagd en daar kwam zaterdag 12-11 tot en met maandag 14-11 uit. De wedstrijd stond gepland voor 12 november. Vliegen op matchday dus. Dat vond ik dus geen goede optie. Snel overleggen met Koos en de vrijdag erbij geboekt. Ik vond de prijs heel schappelijk voor vier dagen Liverpool, inclusief reis, wedstrijd en hotel met ontbijt. Persoonlijk vindt ik het niet netjes om te vertellen wat we moesten betalen, maar vraag gerust eens een offerte aan bij JRM. Het is goed betaalbaar en alles wordt goed geregeld. Dat kan ik jullie nu wel vertellen. Nogmaals mijn dank hievoor. Wat mij betreft een goede optie als het niet lukt om via de fanclub aan kaarten te komen, info@jrm-reizen.nl. Justin en Rob staan vast klaar om je te helpen om er een mooie reis van te maken.

Dan begint het lange wachten. Een week van tevoren nog even doorgenomen hoe laat te vertrekken naar Schiphol want na de chaos van afgelopen zomer moet je helaas wel heel vroeg je bed uit. Maar dat had ik er graag voor over. De vlucht was om 10 uur dus liepen we om 6 uur in de ochtend naar station Leiden de Vink om de eerste trein van de dag te pakken naar Schiphol. Ik vergat er nog bij te vertellen dat door de vlucht op de vrijdag te boeken we helaas op Mesjester moesten vliegen. Al met al heeft het ons een uurtje gekost om door alle formaliteiten te komen om uiteindelijk nog een paar uur over te hebben voor de vlucht naar Mesjester. Treinreisje erbij van Mesjester naar Liverpool waarbij we nog heel hard voorbij een ander stadion reden dat kennelijk aan het spoor ligt. Kon mij niet snel genoeg gaan. Eindelijk in Liverpool aangekomen gingen we op zoek naar ons hotel. De Premier Inn. Leuke anecdote. Mijn maat vond het hotel en wij via de navi op zijn telefoon er naartoe. Daar kwamen we er achter dat er meerdere Premier Inns zitten in Liverpool. De tweede poging was het juiste hotel. Kwestie van het juiste adres intikken. Eenvoudig hotel, maar goede bedden en op loopafstand naar het centrum. En dat is eigenlijk het belangrijkste. En het Engelse ontbijt was ook prima. Dan is het wat mij betreft al goed geslaagd. De vrijdagavond sloten we vroeg af. Het vroege tijdstip van opstaan begon zijn tol te eisen. Dat in combinatie met wat pints en wijn. 

Dag twee matchday. Lekker vroeg naar het stadion. Dat moet minimaal 10 jaar geleden zijn geweest dat ik daar was. Man man ik herkende het niet meer terug. De fanstore zit ergens anders. De trappen omhoog die er zijn gemaakt om bij de vakken V en T te komen. De tegeltjes op de vloer van overleden mensen met een rood hart. Ik heb nog lopen zoeken naar die van onze overleden penningmeester en vriend, Herman Post Senior. Helaas niet kunnen vinden, maar ik weet nu dankzij onze voorzitter waar die ongeveer moet liggen. De volgende keer zal ik daar uitgebreid de tijd voor nemen om het te vinden. En dan veels te vroeg het stadion in. Vak S die toegang geeft tot het bovenste deel van de Main stand. Oh eerst nog een slechte ervaring met de catering buiten het stadion. Mijn maatje en ik kochten een hotdog die na een hap in de prullenbak verdween. Daarna een hamburger geprobeerd. Was te eten, maar een lauwe hap. De enige slechte ervaring van het hele weekend.

Daarna het stadion in. Main Stand dus. Rij 80 rond de middellijn. Het stadion omhoog gaat tegenwoordig met roltrappen. Ongelofelijk maar waar. Was maar goed ook, want het is een pokke-eind omhoog. De wedstrijd kunnen we kort over zijn. De eindstand stond er na 45 minuten, 3-1. De 1-1 zag er weer eens niet goed uit achterin, maar de tegenstander was niet sterk genoeg om er een echte wedstrijd van te maken. Mede ook namens Alisson die er weer eens een paar ballen uithaalde waaruit bleek wat een klasbak het eigenlijk is. Man of the match in mijn ogen Nunez. En dat vond het publiek ook. Het Nunez, Nunez, Nunez klonk meerdere malen per wedstrijd.

Al met al een topweekend. Vloeibaar zoals het moet zijn, en culinair tegenwoordig ook. Absoluut hoogtepunt was Mowgli. Indisch, pittig maar vooral HEUL lekker. Conclusie. Te lang geleden. Ik heb mijn vrouw alvast gewaarschuwd. Wat betreft mijn maatje. Hij heeft zijn ogen uitgekeken. Met hem ga ik nog wel wat stadions bezoeken. We denken aan Dortmund. Lekker met de auto. Ik vindt het prima. Maar Liverpoolfc ga ik zeker weer bezoeken. En dat zal niet lang op zich laten wachten 😉 

Tekst: Danny van der Linden

Wie in Milaan in een taxi stapt en de naam van Marco van Basten noemt, heeft kans op een voorstelling van buitengewone proporties. De chauffeur zal een octaaf hoger en een beetje sneller beginnen te praten. Wie goed kijkt zal kippenvel op zijn armen waarnemen en lichte vlekken in zijn gezicht. Kortom: bijna dertig jaar na zijn afscheidsronde in San Siro (in een roze overhemd en een bruin jasje) is de Utrechtse voetbaltovenaar allerminst vergeten in de stad waar hij furore maakte. Dat zal ook iedereen die de stad bezoekt zien. Regelmatig duikt ergens een een foto van Van Basten op. En anders wel van Ruud Gullit of Frank Rijkaard. Met name in de omgeving van het stadion Guiseppe Meazza San Siro zijn deze drie als heiligen afgebeeld in de voetbalgekke Noord-Italiaanse stad.

Over heiligen gesproken. Wie Milaan bezoekt zonder een bezoek te brengen aan de befaamde Duomo is op zijn minst lichtelijk gestoord. Deze kathedraal is voor iedereen het bezichtigen waard. Via een lift kom je op het dak waar de meest schitterende foto’s gemaakt kunnen worden. De details in dit bouwwerk zijn zo onvoorstelbaar goed gemaakt dat je regelmatig het gevoel krijgt in een kunstwerk rond te lopen. Een ontelbaar aantal beelden van belangrijke figuren zijn op schitterende wijze in en op de kathedraal te vinden. Uiteindelijk kun je via een nauwe trap de kathedraal van binnen bekijken. Ook dit is de moeite meer dan waard, al moet je wel in redelijke conditie zijn om alle trappen op en af te komen. Na afloop is een verfrissend drankje in de buurt van het plein voor de kathedraal zeker een aanrader. Doe dit niet op het plein zelf, want daar zijn de prijzen twee keer hoger dan een straat verderop.

Na een bezoek aan de Duomo gingen wij op pad naar dat waar we voor gekomen waren. Een avond in het heilige der heiligen: Stadio San Siro. Dit keer voor de wedstrijd tussen AC Milan en Bologna. Anders dan in Nederland is het al uren voor de wedstrijd gezellig op het terrein voor het stadion. Talloze eettentjes worden afgewisseld met de gebruikelijke marktkramen met sjaaltjes, shirtjes, vlaggen, petjes en mutsen. Ook hier kun je je hart ophalen aan de drie Nederlanders die Milaan wisten te veroveren. Hun afbeeldingen staan op shirtjes en andere spullen. Dat moet Tijani Reijnders nog maar zien te bereiken. De van AZ afkomstige jongeling speelt zeker niet onverdienstelijk in de Serie A maar is nog lang geen clublegende. Tegen Bologna werd overigens de show gestolen door een andere Nederlander Joshua Zerkzee. Hij speelde een uitstekende wedstrijd in het stadion waar voetbal tot een hogere macht wordt gerekend. Dat is te merken aan hoe men meeleeft met de wedstrijd. De tifosi kunnen op het ene moment huilend op de tribune zitten schreeuwen na een tegendoelpunt om daarna in een orgastisch juichen uit te barsten als Milan scoort. Als nuchtere Hollander kijk je er naar, schud een keer je hoofd en gaat over tot de orde van de dag. Overigens eindigde deze wedstrijd in 2-2.

Na afloop van de wedstrijd kwamen we terecht in een situatie die je alleen maar ‘Italiaans’ kunt noemen. Auto’s, scooters, fietsers, wandelaars…. allemaal herrie makend gingen ze dezelfde kant, die naar het centrum, op. Zoveel herrie en chaos ken je van de televisie, maar hier werd niets geacteerd. Moe maar voldaan stapten we uiteindelijk in een taxi die ons naar ons hotel bracht. We sliepen die nacht heerlijk.

Maar de volgende dag ging de wekker bijtijds. In het, door JRM uitstekend geregelde, hotel aten we een prima ontbijt en vroegen we in de lobby om een taxi. Die stond vier minuten later voor het hotel. Zodoende konden we vroeg op pad voor de volgende activiteit van onze voetbalreis: het San Siro Museum.

Ook dit museum is de moeite meer dan waard. Bij binnenkomst word je eerst geconfronteerd met shirtjes van wereldsterren die ooit in San Siro hebben gespeeld. Natuurlijk ontbreekt ook hier een shirt van Van Basten niet. Maar ook de tricots van Maradonna, Cruijff, Pele, Zlatan en Beckham ontbreken niet. Vanuit deze plek gaat de tour door naar de catacomben van het stadion zelf. De mixed zone, de kleedkamers van AC Milan en Inter Milan… Niks wordt overgeslagen en aan dankzij een gids kom je leuke dingen te weten over deze plekken waarna je afdaalt in de spelerstunnel. Dit is altijd een bijzondere plek. Waar je ook komt. Maar bedenken dat je dezelfde tunnel loopt als al die wereldsterren is uitzondelijk. Vanuit de spelerstunnel volgt, uiteraard, de heilige mat. En pas dan heb je door hoe imposant dit stadion is. Pas dan zie je hoe hoog de tribunes zijn. Pas dan krijg je kippenvel en voel je je, ook als veertigjarige man, weer een klein jongetje. Geweldig om mee te maken!

Na dit hoogtepunt kun je een kijkje nemen op de tribune en ga je via een doorgang naar het toetje van de stadiontour: een tentoonstelling over de historie van het Italiaanse nationale elftal. Shirtjes, gewonnen bekers, toegangskaartjes en andere memorabilia zijn te bezichtigen en best leuk om eens te zien, al is de confrontatie met de halve finale van Euro 2000 best pittig als Nederlander.

Natuurlijk eindigt de tour in de fanshop waar het ene gedeelte rood-zwart is en de andere kant geheel in blauw-zwar is gehuld. Na afloop dronken we nog iets in de schaduw van de enorme tribune om vervolgens met de metro vrij eenvoudig terug te gaan naar het centrum van Milaan. Dit keer om het kasteel ‘Castello Sforzeso’ eens te bekijken. Dit enorme complex staat midden in de stad en met een beetje verbeelding kun je je voorstellen hoe in vroeger tijden ridders en jonkvrouwen rondliepen op deze plek.

Een nadeel van Milaan: overal lopen mensen rond die iets van je willen. Ze verkopen de meest gekke dingen. Je moet daar wel tegen kunnen, maar wij konden zonder grote problemen lopend door naar onze volgende bestemming: Via Montenapoleone. Niet omdat we in deze winkelstraat iets gingen kopen, want alleen de duurste merken vind je in deze straat. Maar deze straat is overdekt en best leuk om eens te zien. Wel leuk om te beseffen is dat de meeste mensen die er lopen geen winkel in gaan om een tas van een paar duizend euro te kopen. Maar blijkbaar is het kijken naar een winkel met Gucci er op al een leuke activiteit voor veel mensen.

Uiteindelijk eindigden we deze dag in een gezellig en uitstekend restaurant waar we na een heerlijke maaltijd een echt Italiaans dessert tot ons namen. Eenmaal terug in het hotel was het tijd om onze koffers weer een beetje in de pakken, want de volgende dag moesten weer uit ons hotel en zou de terugreis naar Nederland beginnen.

En dus stonden we de laatste dag van onze reis bijtijds op. Na een laatste ontbijt, haalden we onze koffers van de kamer en gingen met de taxi op pad naar de bottenkathedraal. Die is niet groot of spectaculair, maar wel bijzonder. Honderden overblijfselen van overleden mensen staan tot aan het plafond opgesteld in een kleine kathedraal. Interessant om eens gezien te hebben. Na een ijsje in de buurt van het centraal station van Milaan, kochten we voor zeven euro per persoon een buskaartje naar luchthaven Linate. Bij het opstijgen keken we terug op een heerlijk weekend, met dank aan de mannen van JRM Reizen.

Waarom staan er geen prijzen bij de stedentrips en voetbalreizen?

U vraagt zich misschien af: ‘Waarom staan er geen prijzen bij de stedentrips en voetbalreizen? De stedentrips en voetbalreizen boekt u meestal voor de korte termijn en voor een korte periode. De vlucht- en hotelprijzen wijzigen bijna dagelijks. Dus handelen wij snel naar de actuele marktprijzen: daarom zijn onze prijzen normaal.

Wel hebben we gemeend er goed aan te doen bij de diverse voorgestelde rondreizen door de Verenigde Saten een vanaf-prijs te vermelden. Deze reizen worden voor de latere termijn en voor een langere periode gepland en vallen uiteraard in een geheel andere prijscategorie dan de stedentrips en voetbalreizen.Op deze manier heeft u in ieder geval een helder idee hoeveel uw droomreis door Amerika ongeveer zal gaan kosten.

En tenslotte wijzen wij u er op dat op al onze reizen (stedentrips, voetbalreizen, rondreizen door Verenigde Staten en alle overige reizen die niet op de website staan maar wel bij ons geboekt worden), onze algemene voorwaarden van toepassing zijn. Klik hier voor deze voorwaarden.